{ "title": "Artos Dağı", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/artos-dagi(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:04:32", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Artos dağı, Artos güneydoğu toroslarının devamı olan bir dağdır. Görüntüsünden dolayı genellikle çadır dağı ismi ile bilinmektedir. Artos dağı özellikle Şahap dağlarının takriben 3700 m'lik çok önemli olan bir yükseltisini oluşturmaktadır. Van denizinin oluşturmuş olduğu mikroklima sebebi ile artos dağının hem kuzey yüzünde hem de güney yüzünde iklim yönünden oldukça büyük farklar mevcut olmaktadır. Artos dağı genel olarak soğuk ve sert esen rüzgâra karşı dağın havzasının iklimini büyük ölçüde yumuşatır.

Artos dağı, özellikle önemli miktarlarda kükürt barındıran Artos dağı rüzgârdan enerji üretilmesi için oldukça verimli olan bir dağdır. Kelebek kanatlarında saklanmış olan Artos dağı, en çok kelebek popülasyonu ile dünyadaki sayılı olabilecek coğrafyalardan birisidir. Artos dağı özellikle 200 farklı tür kelebeğe de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca her sene dünyanın dört bir tarafından hem botanikçilerin hem de doğa severler tarafından en çok ziyaret edilen dağdır. Hatta doğa sporları ve Artos dağının volkanik ile sıradağ özelliğinden dolayı hem florasıyla hem de fauna bakımından pek çok bilim çalışanı için en değerli olan dağlardan birisi de Artos dağıdır.

Artos dağı, ayrıca dünya üzerinde ise Artos dağı ile aynı eş özelliğe sahip olabilen dağ sadece Yeni Zelanda da bulunmaktadır. Yaklaşık 1800 metrelik olan Artos dağı çoğunlukla dağcılık sporları ve dağ kayakçılığı açısından oldukça elverişlidir. Ayrıca trekking sporu ve ekolojik turizm bakımından da dünyada en önde gelen dağların arasında Artos dağı bulunmaktadır. Ak damar adası ile karşı karşıya olan Artos dağı büyük görkemli ihtişamı ile yükselmektedir. Ayrıca hem doğa severler hem de fotoğraf çekmekten hoşlanan kişilere muhteşem manzara sunmaktadır.
" } ] }