{ "title": "Atlas Dağları", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/atlas-daglari.jpg", "date": "20.01.2024 15:57:44", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Atlas Dağları, Atlas Dağları, Afrika kıtasının kuzeybatısında yer almakta olan Fas, Cezayir ve Tunus ülkelerinden geçen dağların sıralanmasıdır. Uzunluğu 2400 kilometre olarak hesaplanmıştır. Toubkal en yüksek noktasıdır. Fas'ın güneyinde yer alır. Atlas Dağları, kuzeybatı Afrika'nın Akdeniz kıyıları ile sahra çölünü ayıran bir duvar gibi kabul edilmektedir. Atlas dağlarının geçtiği bölgelerde, berberiler yaşamaktadır. Değişik özgün insanlardır. Bu insanların farklı yaşayış tarzları ve kültürleri vardır. Dağların görüntüsü oldukça göz alıcı ve ihtişamlıdır. Bu görüntüsü ile geziler ve fotoğrafçılar için yoğun talep olan, çekici bir dünya halindedir.

Atlas Dağları'nın oluşmasının, milyonlarca yıl önce Amerika ve Afrika kıtaları ayrılmamışken, çarpışmadan kaynaklandığı, Kuzey Amerika'daki Apalaş Dağları'nın da aynı şekilde bu jeolojik hareketin sonucu olduğu tahmin edilmektedir.

Atlas Dağları; Yüksek Atlaslar, Tel Atlaslar ve Sahra Atlasları şeklinde 3 kısım olarak adlandırılmaktadır. Yüksek Atlaslar, Fas'ın bir ucundan diğer ucuna kadar uzanan dağlardır. En yüksek yeri Cebel-i Ayusi isminde ve uzunluğu 4300 metre civarındadır. Atlas Okyanusuna dökülen Sebu Irmağı ile Akdeniz'e dökülen Mevlevi'ye Irmağı, bu dağlardan ortaya çıkmaktadır. Atlas Okyanusuna bakan yamaçları çok sarp bir şekildedir. Tel Atlaslar ise Cezayir'de bulunmaktadır. En yüksek yeri 2500 metre olarak ölçülmüştür. Şelif Irmağı buradan çıkmaktadır ve Akdeniz'e dökülmektedir. Sahra Atlasları, Atlas Dağları ile Büyük Sahra arasında adeta bir duvar meydana getirmektedir. Bunlarda yükseklik diğerlerine göre daha azdır. Atlas Dağlarının %40'ı ormanlık, fundalık, çalılık ve ekime elverişli topraklar halindedir. Geriye kalan kısım ise bozkır ve çöl şeklinde bulunmaktadır.
" } ] }