{ "title": "Bolkar Dağları", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/bolkar-daglari.jpg", "date": "20.01.2024 14:29:31", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Bolkar Dağları, Orta Torosların kuzeydoğu uzantısında güney sırasını oluşturmaktadır. Bu dağların en yükseği 3524 m ve ortalama olarak da 3400 m yüksekliğe kadar çıkan, Kuzeydoğu ve Güneybatı uzanımlı tipik bir sıradağ görünümü sunan Bolkar Dağları kuzeye uzanan kısımlarında Aladağlar'dan Seyhan Nehri ve Pozantı Çayı ile ayrılmaktadır. En yüksek 3 zirvesi bulunmaktadır. Güneyde Yıldız Dağı 3134 m orta kısımda Aydos dağı 3430 m ve doğuda Gavur dağları 3114 m ile en yüksek dağlarıdır. Yıldız Dağının güneybatısında bulunan Karagüney Dağları ve Bolkar dağları güneybatıya doğru alçalan ve ortalama yükseltisi 2000 metreyi bulan yüksek plato kesimlerini oluşturur.

Güneyinde yer alan İçel ile kuzeyinde yer alan Konya ve Niğde il sınırları Bolkar dağlarının su bölümü çizgisini takip etmektedir. Batıda Karaman kuzeyde Ereğli ve Niğde doğuda Adana ve güneyde İçel en yakın yerleşim birimleridir. Bolkar dağlarının en yüksek kesimi ve en çok tanınan Göller Yöresi Niğde il sınırları içerisinde kalmaktadır. Dağlık alanlara giderken kullanılabilecek en kolay ulaşım yolu da Niğde Ulukışla üzerinden sağlanmaktadır. Bu dağlar aynı zamanda Akdeniz ve İç Anadolu bölgesi arasındaki sınırının bir parçası üzerinde bulunmaktadır.

Yılın her mevsiminde eğitim ve tırmanış için gelen dağcıların eksik olmadığı bu dağların bir önemi de ülkemize gelen yabancı doğa sporcularının da rağbet gösterdiği dünyaca ünlü dağlarımız arasındadır. Ancak ulusal ve uluslararası sportif ve turistik aktivitelerde kullanılmasından ve bunların denetimsiz biçimde olmasından dolayı Bolkar dağları üzerinde antropojen baskıları oluşmaktadır. Ayrıca doğal afet riskleri ve Kış Turizmi açısından gerekli alanlarının belirlenmemesi önemli bir eksiklik olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında, Niğde, Adana ve İçel illerinden geleneksel olarak yaylacılık faaliyetlerini sürdüren yaylacılık la uğraşan nüfus da bulunmaktadır. Yaylacılar çayırlarda ve ormanın üst sınırına yakın yerlerde aşırı hayvan otlatması yaparak çeşitli dağ çiçeklerinin neslini ve orman alanlarını tehlikeye sokmaktadırlar. Uzun yıllardır yapılan kaçak avcılık nedeniyle yaban hayat üzerinde de önemli bir tehlike oluşmaktadır. Özellikle endemik kurbağaları ve bu alana gelen dağ keçilerinin soyları büyük tehlike altındadır.
" } ] }