{ "title": "Bolu Dağı", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/bolu-dagi.jpg", "date": "21.01.2024 09:05:58", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Bolu Dağı, Bolu ilinin toprakları, jeolojik olarak yerleşmemiş genç topraklar üzerinde bulunmaktadır. Saroz Körfezinden Aras Vadisi ne kadar devam edip, Bolunun da üzerinde bulunmakta olan çökmüş alanı, Türkiye'nin en önemli deprem kuşağı üzerindedir. Bu bölgede sık sık depremler olduğu gözlemlenmiştir. Topraklarının %60'ı dağlarla çevriliyken, %30'u plato ve yaylalarla ve %10'u ovalarla kaplı olmaktadır. Ormanlık bölge %55'e yakın bir civardadır.

Dağlar, Kuzey Anadolu dağlarının batıya doğru uzanmış olan kolları, birbirine az çok paralel bir şekilde halinde devam ederler. En yüksek dağı Köroğlu Dağıdır ve 2499 m civarındadır. Diğer dağlar 2400 metreden daha alçak olarak ölçülmüştür. Başlıca dağları şunlardır: Bolu Dağı 1577 m'dir. Sünnice Dağları, Abant Silsilesi, Kızıltepe, Çele Tepesi, Naldöken Tepesi olarak sıralanmaktadır. Ayrıca Orhan ve Kaplan dağları, Elmacık Dağı, Gül Dağı, Ardıç Dağı, Kapıorman ve Kocaman dağları da bulunmaktadır. Bolu ile Köroğlu Dağları, dağ sırası şeklinde uzanmaktadırlar. Başlıca yayla ve platolar ise Bolu, Gerede, Kıbrısçık, Mudurnu ve Göynük yaylaları olarak bilinir. Boluda dağlar çamlık ormanlarla ile örtülüdür.

Bolu dağı, Bolu ilinde bulunmakta olan bir dağdır. Düzce Ovası ile Bolu Ovasını birbirinden ayırmaktadır. 1993 yılında başlayıp 2007 yılında bitirilmiş olan Bolu Dağı Tüneli, bu dağdan geçer. Ankara-İstanbul arasında geçiş noktası konumundadır. Bu yüzden stratejik bir önemi vardır.1577 m olarak ölçülmüştür.
" } ] }