{ "title": "Buz Dağı", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/buz-dagi.jpg", "date": "21.01.2024 01:18:08", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Buz Dağı

Buz Dağları, hareket eden bu dev gibi buz kütleleri hakkında sıradan buz kütleleri diye düşünebilirsiniz, ancak öyle değiller. Hepimizin de bildiği gibi bu Buz Dağlarının su altında bulunan kısmı su üzerindeki kısmından fazlasıyla büyüktür. Bu büyük olan bölümler sayesinde olduklara yere sımsıkı yerleşirler. Buzlar genellikle büyük parçalardan oluşuyor. Buz Dağları, genellikle çok soğuk oluyor. Buz Dağları, genellikle beyaz renklidir. Üst üste karların yığılması, kardan bir dağ ve sonra da bir buz katmanı bulunuyor. Bu katman zamanla kıyıya doğru kayıyor ve denizde parçalanıyor. Buz Dağların uzunlukları birkaç kilometreyi ve kalınlığı buluyor 300 metreyi bulabiliyor. Buz Dağları deniz üstünde sallanmadan duruyorlar. Okyanuslar üzerinde büyüklüğüne göre 6 çeşit buz dağı bulunuyor. Bunlardan en küçük olanı Küçük Buzul olarak adlandırılıyor. Boyu ise otomobilin ki kadar diyebiliriz. Bu çeşidin bir büyüğüne ise Ada Buz Dağı parçası deniyor. Bu da küçük bir evin boyutu gibidir. Kalan 4 taneye ise küçük, orta, büyük ve çok büyük Buz Dağı olarak adlandırılıyor.

Çok büyük Buz Dağı 80 metre yüksekliğinde, 250 metre uzunluğunda oluyor. Buz dağları Kuzey ve Güney Kutbu denizlerinde bulunuyor. Okyanuslar da ağır hareketle geziniyor ve dağ buzullarının kırılması sonucu oluşmuş buz kütleleri oluyor. Hiçbir şekilleri yoktur ama kırılmalar sonucu çok değişik şekiller oluşabiliyor. Bir buz dağı tamamen sudan oluşuyor. Buna göre suyun en az 3, 98 santigrat derecede olması gerekiyor ki, Buz Dağı erimesin diye. Deniz tuzludur ve tuzlu su normal suya göre daha düşük donma noktasına sahiptir. Tuz dışında başka bir şeyi suyun içine attığımızda da daha düşük bir donma noktasına sahiptir. Yani Buz Dağı sudan olmuş olsaydı ve içinde başka bir maddeler de olsaydı hemen eriyip yok olurdu.

Bir Dağ buzulu yüzlerce kilometre uzunluğa ve binlerce yüksekliğe sahip kar ve buz yığınıdır. Eğer yaz aylarındaki erime kış aylarındaki kar yağışından daha az olursa dağ buzulların üzerindeki kar ve buz kütlesi artıyor. Bu ağırlık artısı ile dağ buzulları yerin dibine doğru inmeye başlar. Sonra dağ buzulu kıyıları daha sıcak olan okyanus suyu ile buluşuyor. Kırılmalar oluyor ve kırılmalar sonucu önce büyük bir buz kütlesi dağ buzulundan ayrılır. Daha sonra bu buz kütlesi yine kırılmalar sonucu daha küçük buz parçalarına ayrılıyor ve okyanusta yüzmeye başlıyor. Dağ buzullarından ayrılan bu parçalar sayesinde ağırlık biraz azalıyor ve dengelenmeye başlıyor. Kırılıp dağ buzulundan ayrıldıktan sonra bir buz dağı deniz içinde 3-6 yıl arası erimeden kalıyor. Ama Buz Dağı sıcak denizlere doğru yol alırsa bu süre daha da kısalıyor. Ayrıca diğer Buz Dağları ile çarpışma ile azgın dalgalar da Buz Dağlarının yaşam süresini azaltıyor.
" } ] }