{ "title": "Dağ Kedisi", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/dag-kedisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 07:41:24", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Dağ Kedisi; kedigiller ailesinden olan bir kedi cinsidir. Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında değişik alt cinsleri ile geniş olan bir coğrafyada yaygındır. Afrika dağ kedisi alt cinsi ev kedisinin atası olarak kabul edilir. Bilinen ev kedilerinin yabanisidir. Koku alma duyusu ile insanları dazla uzaktan fark eder ve kendisini gizler. Kolay gözüken bir kedi değildir. Normal olan kediden değişikleri ise bacakları normal kediye göre daha uzundur. Başı normal kediye göre daha iri ve yassıdır. Gür ve kalın kuyruğu ve kuyruğunda 3 ve 5 siyah halka yer alır. Kuyruk ucunda da kalın bir siyah halka bulunmaktadır. Ev kedisinin kuyruğu ise ince olur ve halkaları bu kadar belirgin bir şeklide olmaz.

Kuyruk ucu ev kedisinde incelerek sona ererken, dağ Kedisinde genişleyerek sona erer. Vücudun bazı çevreleri kızılımsıdır. Ayrıca vücutta siyah çizgileri yer alır, bacaklarda ve ensede gözükenler oldukça belirgindir. Çizgilidir, birçok yabanileşmiş ev kedisi gibi kesinlikle benekli olamazlar. Doğal ortamında kolay gözükmez, fazla rüzgârlı havalarda görme olasılığı olabilir. Bakışları ve vücut biçimi tam bir yaban hayvanını anımsatır. Kayalık olan bölgelerde ve sık olan ormanlarda gözükür. Çoğunlukla gece etkindir. Ağaç ve kütük kovuklarında, kaya yarıklarında barınır.

Yayılışı ve Yerel Adları. Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında değişik olan alt cinsleri ile geniş bir coğrafyada yaygındır. Dağ kedisinin doğal yayılımı Batı Avrupa'da İskoçya'dan, Orta ve Doğu Avrupa'dan Orta Asya'ya ve Hindistan'a kadar uzanır. Ayrıca Afrika'nın tropik ormanları kuşağı dışında Afrika'nın büyük bir bölümünde yaygındır. Türkiye'nin kuzeyi başta olmak üzere, batı ve güney bölgesinde az miktarda yer alır. 2004 senesinde, Bayburt yakınlarında araba çarpmış bir birey ile Kırklareli Demirköy Dupnisa mağarası etrafında muhtelif tarihlerde görülmüştür. Hatay Habib Neccar dağının doğusunda yer alan vadide Kuruyer köyünde görülmüştür.

Beslenme, Besinini kemiriciler ve de tavşanlar meydana getirir. Biyolojisi, Dişi olanlar çoğunlukla senede bir kere gebe kalırlar. 68 gün süren gebelik zamanından sonra 6 ve 8 yavru verirler. Yaban kedileri evcil kediler ile çiftleşip melez döller verebilir. Yerel bir şekilde birçok alt cinslerin bulunması uzun zaman boyunca sınıflandırmasında karmaşıklığa sebep olmaktadır. Günümüzde klasik olarak üç alt cinse ayrılmaktadır. Avrupa dağ kedisi ya da orman kedisi, İngiliz adalarında, Avrupa'da, bazı Akdeniz adalarında ve az da olsa Güneybatı Asya'da yaşar ve gür kuyruğu ile dikkati çeker. Postu oldukça sık tüylüdür ve çizgileri oldukça belirgin bir şeklindedir.

Afrika dağ kedisi, Afrika'da, Arap yarımadasında ve Güneybatı Asya'nın Arap yarımadasına bitişik olan bölgesinde ve bazı Akdeniz adalarında yaşar. En mühim olan özellikleri sivri kuyruğu, kulakların arkasında bulunan kızıl renk ve çok belli olmayan çizgileridir. Asya dağ kedisi ya da bozkır kedisi, orta Doğu'dan Orta Asya'ya, Batı Hindistan'a, Kuzeydoğu Çin'den Moğolistan'a kadar yaygındır. Dış görüntüsü ile Afrika dağ kedisini andırır. Aralarında bulunan en önemli olan farkı çizgilerden daha çok benekli olan postudur.

Modern bilimin yaptığı genetik araştırmalar bu sınıflandırmayı desteklemektedir. Fakat Afrika yaban kedisinin merkez ve Güney Afrika'da yaşayanları kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaşayanlarına göre genetik değişikleri olduğu ve bunların iki ayrı alt cins olduğu öne sürülmüştür. Bundan dolayı kuzeyde yaşayan alt cinse Felis silvestris cafra ismi verilmiştir. Çoğu bilimcilerin ayrı bir cins olduğunu savundukları gri kedi de dağ kedisinin Felis silvestris bieti isimli diğer bir alt cinsi olabilir. Afrika dağ kedisi bütün ev kedilerinin atası olarak kabul edilir. Fakat bazı bilimciler değişik alt cinslerine karışmış olabileceğini savunmaktadır.
" } ] }