{ "title": "Dağ Kekiği", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/dag-kekigi.jpg", "date": "20.01.2024 12:44:32", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Dağ Kekiği, Dağlar da birçok bitki, ot ve baharat yetişir. Bunların hemen hemen hepsi kendi gelen bitkilerdendir. Hiçbir şekilde kimyasalı bozulmamış ürünlerdir. Bu yüzden organiktir, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Dağda yetişen bu bitkiler çoğu kişinin ekmek kapısıdır. Bu bitkiler fazla pahalı olmaz. Ama mis gibi kokusu olur, kendini görüntüsü ve kokusu sayesinde kendini sattırır. Dağda bitki türüne raslamak mümkündür, özellikle ilkbahar ayı geldiği zaman dağın her tarafın da bitki bulunur. Dağlar da yetisen bitkiler saymak ile bitmez. Ben size şifa kaynağı olan dağ kekiğini anlatacağım. Halk arasın da çoban yatağı da denir.

Kekik dağlar da ormanlar da ve çayır kenarların da yetişen babagiller familyasından olan bir bitki türüdür. Çorak topraklar da yetişir bu yüzden güneşi çok seven bir bitkidir. Kekiğin toplanma dönemi oldukça önemlidir. Haziran aylarından ekim aylarına kadar olan süreçte toplanması gerekir. Genelde kekik güneşte kurutularak kullanılır. Sağlık açısından son derece faydalıdır. Faydaları saymak ile bitmeyen, fakat tat ve aroma keskinliğinden dolayı biraz üvey evlat gibi kalmış olan kekik, sağlık açısından son derece önemli etkiye sahiptir. Birçok yemek ve de çorbalar da kullanılır. Oldukça güzel tat ve koku verir. Tam bir antibiyotik kaynağı olan kekiğin faydaları.

Kekiğin faydaları nelerdir?
Kekik çayı nasıl demlenir: Keki çayını hazırlamak için demliğe çayı içeceğiniz bardak kadar su koyun ve kaynatalım. Kaynadıktan sonra suyu ateşin üzerinden alalım.1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik atalım ve demliğin kapağını kapatalım. 10,15 dakika kadar demlenmeye bırakalım. Sonra sade içemiyorsanız bal ile tatlandırark içebilirsiniz.
" } ] }