{ "title": "Dağ Kurdu", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/dag-kurdu.jpg", "date": "21.01.2024 13:41:57", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Dağ kurdu veya boz kurt (Canis lupus), köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın ve en iri türü. Köpekler, boz kurdun bir aşağı türüdür.

Gri kurt veya orman kurdu olarak da malum boz kurt, dünyadaki en yaygın ve en fazla malum kurt türüdür ve bu sebeple sık sık kurt sözcüğü ile eş manalı olarak da kullanılır. Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri de bir zamanlar yaygın olarak da yer alan kızıl kurt (C. Rufus) boz kurttan daha küçüktür. Uzak Olmayan vakte denli çakal meydana geldiği tahmin edilen Habeş kurdu (C. Simensis) ise Etiyopya'nın dağlarla kaplı yerlerinde yaşar.

Kurtlar köpekgiller serisinin mühim fertlerinden bir tanesidir. Kurtların en yaygın bulunan türü Bozkurtlardır. Üstelik kurtlara bozkurt olarak da hitap edilmektedir. Birçok alanda Gri Kurt veya Orman Kurdu olarak da bilinmektedir. Bozkurt kurt türünün dünya bütününe dağılmış bulunan türü olması nedeniyle bütün kurtlar amaçlı bu ad kullanılagelmiştir. Bozkurt dışında ince ince birtakım bölgelerde Kızılkurt ve Habeş kurdu yer almaktadır. Kurtların en irilerinin boyları 160 santim civarındadır. Bununla Beraber 50 santimetre dolaylarında da kuyrukları vardır. Boyları 80-85 santim civarındadır. Kiloları ise hemen hemen da 70-80 kiloya denli çıkabilmektedir. Bu kurtların içinde bulunduğu bölgeler Avrupa'nın doğu kısımları, Ortada Asya, Kanada ve Alaska benzeri yerlerdir. Kurt türleri içinde en küçük olanlar ise Akdeniz etrafı, Arabistan yarımadası ve Ortadoğu ülkelerinde yer almaktadır. Bunların büyüklükleri ise hemen hemen yukarıda özelliklerini verdiğimiz kocaman kurtların yarısı civarındadır. Üstelik ağırlık bakımından 2 kattan daha çok miktarda bir küçüklükte yer alır. Beden uzunlukları kuyruk ile bir metre civarındadır. Ağırlıkları ise 25-30 kilogram içerisindedir. Kurtlar senede bir defa yavru yapmaktadır. Hamilelik müddetleri az olup hemen hemen da 2 aydır (60 zaman). Kurtlar bir doğum esnasında aşağı yukarı olarak da 3-5 yavru dünyaya getirmekte olup, bu alanda malum en fazla yavru sayısı 14 adettir. Nadirde olsa bir yavru ile sonuçlanan doğumlarda olmaktadır.

Özellikleri
" } ] }