{ "title": "Dağ Tavuğu", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/dag-tavugu.jpg", "date": "20.01.2024 20:20:40", "author": "hilal", "article": [ { "article": "
Dağ tavuğu

Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan orta boy bir kuş türüdür. Mere horozu veya Huş tavuğu olarak da bilinir. Erkeğinin uzun, aşağı doğru kıvrık ve çatallı kuyruğu vardır. Siyah renk olan tüyleri yakından bakıldığında mavi-yeşil yanar dönerli bir görüntüye sahiptir. Gözlerinin üzerinde belirgin kırmızı ibikleri vardır. Kanat altı tüyleri beyazdır. Dişisi, erkek türünden küçüktür, üst tarafı siyah alt tarafı grimsi kahverengidir. Dişinin kuyruğu erkeğinkinden kısa ve köşeli uçludur. Belli belirsiz bir sürmesi, erkeğindeki gibi beyaz kanat köşesi vardır. Genç bireyleri anneye benzemekle beraber beyaz kanat köşeleri yoktur.

Kafkas Bölgesinde endemik olarak yaşayan bu kuş türü bölgeye olan özgünlüğü nedeniyle oldukça değerli ve gelecek nesillere bırakılması gereken doğa ve kültür mirasıdır. Türkiye'de dağılışı Trabzon, Rize, Artvin ve Ardahan illeriyle sınırlıdır. Doğa Derneğinin yapmış olduğu araştırmalar sonucunda tür popülasyonun azaldığı ve türe yönelik tehditlerin arttığı tespit edilmiştir. Türe yönelik tehditlerde artış olduğu için Artvin ilimizin Kaçkar ve Karçal Dağlarında avlanması kesinlikle yasaktır.

Dağ Tavuğu yüksek dağ kuşudur ve yıl boyunca 1.300-1.500 metre yükseklikte ağaç sınırı ve alpin çayırlıklar arasında yerleşik olarak yaşar. İğne yapraklı ağaçlar ve huş ağacı üreme bölgelerine yakın olarak sıklıkla kaydedilen ağaçlardır. Dağ tavuğu göçmen bir kuş türü değildir. Yaz aylarında yüksek rakımlara çıkarken, kış aylarında alçak rakımlarda yaşamlarını sürdürürler.

Çok eşli kuşlardır, üreme zamanı lek adı verilen gruplar oluştururlar. Lekler genellikle güney yamaçlarda kar kaplı ve çayırlık alanlar üzerinde gerçekleşir. Nisan, Mayıs ve Haziran lek zamanlarıdır. Dişiler tek başlarına kuluçkaya yatarlar. Bir seferde 10-12 arası yumurta yapabilirler ve kuluçka süreleri 20-25 gün arasında değişebilmektedir.
" } ] }