{ "title": "K2 Dağı", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/k2-dagi.jpg", "date": "20.01.2024 10:13:16", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "K2 Dağı; Karakurum'da Pakistan ile Çin sınırının üzerinde bulunmakta olan bu dağ, 8611 m olan yüksekliği ile Everest dağından sonraki, dünyanın en yüksek ikinci dağı olarak adlandırılmaktadır. Dağın birçok ismi bulunmaktadır. Bu isimler, Kogir, Keçu, Zalim Dağdır. Tam olarak kabul edilmemiş başka ismi ise Godwin Austin'dir. Dünyadaki en zor dağdır. Bu sebepten dolayı dağcılar arasında zirvesi kutsal zirve olarak adlandırılır. K2 Dağı, 25% gibi yüksek bir ölüm oranıyla öldürücü dağ ve zalim dağ olarak ün salmıştır.

Bu dağ K2 ismini, İngiltere sömürgesi dönemindeki Hindistan'ın geniş, Trigonometrik Harita Ölçümü esnasında Karakurum Dağları ölçülürken, göze çarpan iki zirvenin K1 ve K2 olarak isimlendirilmesinden almıştır. Bu ölçümlerde eğer varsa ilk olarak yerel adlandırmaya yer verilmiş fakat, K2 zirvesi için bilinir bir yerel isim bulunamamıştır. 8000 m'den yüksek olan 14 dağ arasında çıkış sayılarına göre hesaplandığında zirvesine en zor çıkılabilen dağdır. Bunun başlıca birkaç sebepleri ise dağın aşırı derecede dik olması, teknik beceri isteyen birçok bölümü olması, düşen kaya parçaları ve çığ düşürmesi olarak gösterilebilmektedir. K2 Dağına İlk başarılı zirve çıkışını 1954 senesinde bir İtalyan dağcı ekibi yapmıştır. Liderliğini Artido Deiso'nun yapmış olduğu bu ekipte, zirveye ulaşabilen dağcılar iki tane olmuştur. K2'ye tırmanan ilk kadın Polonyalı olan dağcı Wanda olmuştur. Türkiye'den ise ilk kez 2001 yılında Nasuh Mahruki adlı dağcı gerçekleştirmiştir. Diğer yandan bu zirve yapan dağcıların ismi anılırken, bilinmesi gereken başka bir gerçekte dağcıların asıl olan eşyalarını hem de dağcılar gibi özel giyim kuşamları olmayan üstelik, onlara kimi zaman rehberlik ederek zirveye ulaşmalarını sağlayan yerel halktan, hamalların durumudur. Ekmek parası kazanmanın derdindeki son derece fakir bu Pakistanlı veya Nepalli hamallar, imkânsızlıklar içinde eşya taşırken veya zorlu geçitlerde rehberlik yaparken, çoğunlukla ölümle karşılaşmaktadır. K2 zirvesini tırmanmak isteyen dört kişi başına bir hamal hayatından olduğu için, bu tırmanışların yapılmaması bile istenmiştir. Ancak en zor dağ olması nedeniyle K2 zirve tırmanışı, dağcıların tutkusu olmakta hep öncelikli olmuştur.

Yakın bir zamana kadar dağcılar için ölüm oranı fazla iken, bu oran teknolojideki son gelişmeler ve dağcıların tehlikeler konusundaki tecrübeleri sayesinde, giderek azalma göstermektedir.
" } ] }