{ "title": "Köroğlu Dağları", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/koroglu-daglari.jpg", "date": "20.01.2024 15:53:13", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Köroğlu Dağları, İç Batı Karadeniz'deki sıradağlara verilen isimdir. İç Anadolu bölgesini Karadeniz'e bağlayan dağlardır. Doğuda Osmancık civarlarındaki Kızılırmak'tan, batıda Bilecik dolaylarındaki Sakarya Vadisine kadar uzandığı görülmektedir.

Kuzeyinde Bolu-Ilgaz Dağları vardır. Devrez ve Ulusu-Gerede Çayı yatakları ile bu şekilde ayrılmaktadır. Güney sınırını ise Sakarya Nehri, Kirmir çayı ve Kızılırmak belirlemektedir.

Dağların doğu batı istikametinde uzunluğu, yaklaşık 400 km olarak ölçülmüştür. En yüksek noktası Aladağ kütlesi üzerinde bulunan Köroğlu Tepesi'dir. Bu tepe 2499 m olarak ölçülmüştür. Bu tepenin kuzeyinde Kıbrısçık köylerinin yaylası bulunurken, güneyinde ise Kıbrısçık köyleri sırayla dizilmiştir.

Diğer yüksek noktalar ise olan Özbek Dağı, Yıldırım Dağı, Işık Dağı ve olan Semen Dağlarıdır. Köroğlu Dağları, çok sık çam ve gürgen ağaçları ile kaplı bir şekildedir. Bölgede yaşayan halkın büyük bir kesimi geçimini orman ürünlerinden sağlamaktadır.

Köroğlu Dağları bölgesinin genel iklimi, Karadeniz iklimi diye adlandırdığımız yaz ve kış bol yağış alan iklim türündendir. Ancak bölgenin güney kesimlerinin iklimi, kara iklimine daha yakın olmakla birlikte, bitki örtüsü bakımından da diğer bölgelerine nazaran daha fakirdir.

Çankırı, Kastamonu, Ankara, Zonguldak demiryolları ile Ankara, İstanbul, Geyve, Beypazarı karayolları bu dağların arasındaki geçitlerden geçmektedir.
" } ] }