{ "title": "Munzur Dağı", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/munzur-dagi.jpg", "date": "21.01.2024 15:30:56", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Munzur Dağı

Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Munzur dağları Tunceli il sınırları içinde Tunceli'nin Erzincan tarafında yani kuzeyinde yer alır. Munzur Dağları ya da Mercan Sıradağları olarak bilinir, Yukarı Fırat bölgesinde yer alır, Torosların uzantısı olarak kabul edilir, kalkerli ve dişli kütle yapısı vardır. Yüksekliği 3000 m. Üzerindedir, Doğu Torosların uzantısı olarak doğu-batı yönünde yer alırlar, Tunceli şehir merkezinden bakıldığında düz görüntüsü ile uzakta ki yüksek bir kum yığınını andırır. Munzur Dağları ve uzantısı olan Avcı Dağları, Tunceli (Dersim) il sınırlarının kuzeybatı ve kuzey kesiminde doğal sınır oluşturmakta, kuzeydoğusunda ise Bağırpaşa Dağı yer almaktadır. Munzur Dağlarının doğusunda Akbaba Tepesi bulunur. Munzur Dağları, ilin kuzeydoğusundan başlar, kuzey ve kuzeybatı yönende devam eder, dağ üzerinde yaya olarak yürümeyi zorlaştıran birçok doğal engeller bulunur, bu haliyle bile her yıl Tunceli'de sosyal faaliyet kapsamında Munzur Dağında yürüyüşler düzenlenir, dağı uzantısı yaklaşık 130 km. 'dir. Ancak Munzur Dağı diyebileceğimiz doruklar 25-30 km. Boyunca değişen çok geniş bir taban üzerine oturur, Munzur Dağlarının Tunceli il sınırları içinde kalan bölümünde en önemli zirveleri batıdan doğuya doğru, Biçare Dağı (3111 m.), Ziyaret Tepesi (3071 m.) ve Akbaba Tepesidir. (3463 m.)

Munzur Dağının genel özellikleri nelerdir?

Munzur Dağları, dik bir şekilde Ovacık çöküntü alanına doğru iner, bu bölge Mercan Dağları olarak da bilinir, 1400 m. Yükseklikte ki Ovacık ilçesinden sonra, 2800 - 3000 metreye çıkan yükselti kuşağında çok dik yamaçlar bulunur. Bu yamaçlardan kuzeye doğru açılan havza (Akarsu yataklarının geçtiği alanlar) tabanlarına inilir, havza tabanları ile havzaları birbirinden ayıran yüksek sırtlar, yaz aylarında yöre halkının yaylak alanları olarak kullanmasına olanaklıdır. Güney yamaçlarında yer yer rastlanan meşe ve ardıç ormanlarından başka hemen hemen tümüyle çıplak olan Munzur Dağı, 2700 metreden sonra karlarla kaplıdır, kış aylarında yüksek ve sarp geçitler yağan kar ile kapanmaktadır, bu geçitlerin en önemli yükseltileri 3000 metreye ulaşan Mercan ve Kemah geçitleridir. Munzur Dağlarının orta bölümünde yer alan tepelerin güney yamaçlarından itibaren birçok vadi güney istikametine doğru ilerler bunlardan biri de Munzur Vadisidir, vadi Munzur Dağ yamaçlarından birçok kol şeklinde başlar, ilin en büyük çöküntü alanı olan Ovacık çöküntü alanında birleşir, Munzur vadisi, il merkezinde Pülümür Vadisiyle birleşerek güneye Keban baraj gölüne ulaşır.

Haritada Munzur Dağı
" } ] }