{ "title": "Olimpos Dağı", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/olimpos-dagi.jpg", "date": "21.01.2024 06:19:52", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Olimpus Dağı

Yunanistan'ın kuzeyinde Tesalya ve Orta Makedonya idari bölgeleri arasında kalan efsanevi dağ oluşumudur, yüksekliği 2917 m. Olan dağ Olympus Range sıradağları içinde bulunur, başkent Atina'ya 263 km. Selanik'e ise 78 km. Uzaklıktadır. Olimpus dağının 52 ayrı zirvesi vardır, Kasım ve Mayıs döneminde zirveler kar ile kaplıdır, bu zirvelerde hava sıcaklığı kışın -20 dereceye kadar düşer, yazın ise +20 dereceye kadar yükselir, Olimpus dağı birçok küçük akarsunun kaynağıdır, Olimpus dağı antik Yunan'da spor organizasyonlarına da isim kaynağı olmuş, ilk olimpiyat oyunları antik Yunan döneminde M. Ö. 766-395 yıllarında bu günkü Mora yarımadasında Antik olimpiya'da yapılmıştır.

Olimpus dağı tarihi

Olimpus dağına yönelik bilinen ilk keşif gezilerini Avcı lakabıyla bilinen Osmanlı Sultanı 4. Mehmet'in gerçekleştirdiği söylenir. Fakat kayıtlardaki ilk zirve tırmanışı 1780 yılında Fransız denizci Sonini'nin başarısız girişimidir. 2 ağustos 1913 yılında Daniel Baud-Bovy, Frederic Boissonnas ve Christos Kakalos isimli dağcılar tarafından bu dağa tırmanıldığı bilinmektedir. 1938 yılında Yunanistan'ın ilk milli parkı olma özelliği taşıyan dağ Olimpub Ulusal Milli Parkı ismini almıştır. Olimpus dağı 1981 yılından beri, bir Unesco projesi olan Dünya Biyosfer Reservlerinden biridir.

Olimpus Dağı Efsanesi

Efsaneye göra dağın önceki sakinleri olan Titanları, Titan savaşında yenerek yönetimi ele geçiren Olimpuslar; tek tanrı inancının olmadığı antik çağ Yunan mitolojisinde Dünya yöneticileri olduğuna inanılan tanrıların ikamet ettiği tanrılar grubudur, Olimposlular (Olimpiyan) ya da On iki Olimpuslular olarak da isimlendirilir, Yunanistan'ın en yüksek dağı olan Olimpus dağında tanrılar kralı Zeus'un mekânı olan Olimpus, Zeus dışında, Yunan mitolojisinin 12 büyük tanrısının evidir, 12 büyük tanrıyı diğer küçük tanrılardan ayırmak için, \"Olimpiyan\" veya \"Olimpuslu tanrılar\" şeklinde ayrım yapılır. Olimpos'da sürekli olarak yaşayan ve her kaynakta Olimpiyan olarak geçen on tanrı vardır, bunlar; Zeus, Hera, Poseidon, Ares, Hermes, Hephaistos, Afrodit, Apollo, Athena, Artemis olarak adlandırılır.

Mars gezegeninde Olimpus dağı

Güneş sisteminin bilinen en yüksek volkanik dağıdır, yüksekliği 26 bin 400 metredir. Bu dağ görüntü olarak Dünya dağlarından biraz farklıdır, dağın tepesi eğimli değil tamamen düzdür, bu görüntüsü ile hafif eğimli ovayı andırır, dağ deninde akla gelen dik yamaçlar ve tepeler bu Olimpus dağı için geçerli değildir, yamaçların eğimi 1 ile 3 derece arasında değişir, Dünya'nın en yüksek dağı Everest ile karşılaştırıldığında üç kat daha yüksektir.

Anadolu'da (Anatolia) Olimpus dağı

Antik çağda insanların tanrılara olan bağlılıkları nedeniyle azameti ve görseli yönünden dağlardan etkilenmişlerdir. Olimpus dağı da etkileyici bir dağdır. Bu nedenle Anadolu'da Antalya Olimpus, Bursa Uludağ Olimpus ve Muğla Köyçeğiz Olimpus isimli dağlar bulunur.
" } ] }