{ "title": "Türkiye Dağları", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/turkiye-daglari.jpg", "date": "19.01.2024 07:34:37", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "
Türkiye dağları, Türkiye'nin büyük bir çoğunluğunu dağlar kaplamaktadır. Dağların coğrafi açıdan önemi büyüktür. Dağların oluşumunda bitki örtüsü, yağış şekli, güneş ışınlarının geliş şekli hepsi etkilenir. Ama bunlardan da önemlisi, dağların bir direk görevi görmesidir. Dağlar olmasıydı birer beşik gibi sallanırdık sarsıntılarda. Ayrıca dağların üzerinde biriken buzullar sayesinde de su ihtiyacımızın bir kısmını karşılamaktadır. Türkiye'de dağlar, volkanik dağlar ve orojenez dağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Orojenez dağlarda kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar; kıvrım dağlar ve kırık dağlardır.

Kıvrım dağlar
Volkanik Dağlar
Türkiye'nin dağları içinde oluşum yönüyle en çok bulunan dağ türü, kıvrımlı dağlardır. Volkanik dağlarin diğer bir özelliği ise arazide tek olarak bulunmalarıdır. Türkiye'nin dağları içerisinde volkanik arazinin en geniş yer kapladığı bölge, Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Türkiye'nin dağları içinde şu anda aktif bir volkanik dağ yoktur. Türkiye'nin dağları, ulaşım, turizm, nüfus dağılımı, tarım alanları üzerinde etkili olmuştur. Dağların eteklerindeki kırlarda küçükbaş hayvanlar otlatılmaktadır. Arıcılık ile uğraşan kişiler de dağlarda bulunan yaylalara, arı kovanlarını getirerek kış mevsimine kadar orada tutmaktadırlar.
" } ] }