{ "title": "Ural Dağları", "image": "https://www.dag.gen.tr/images/ural-daglari.jpg", "date": "21.01.2024 13:08:34", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Ural Dağları; Ural dağları veya urallar, Kazakistan'ın steplerinden Kuzey Kutbu na uzanmakta olan 2,498 km uzunluğundaki sıra dağların uzanmasıyla oluşan dağlardır. Vaygaç adası ve arkasından gelen Novaya zemliya adası, sıradağların devamındadır. Ural Dağları, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran dağlardır. En zirve noktası Narodnaya Dağıdır. Bu dağ 1895 m olarak ölçülmüştür.

Urallar, ilk kez merkezi olarak Asya bölgesinin kuzey bölümündeki, yerli halkları olan Uralyan kabileler tarafından adlandırılmışlardır. Uralyanlar yerleşik hayatı olmayan, avcılıkla ve toplayıcılıkla uğraşan bir kabile olmaktaydı., Fakat bölgelerindeki kaynakların bitmesiyle birlikte, Orta Asya boyunca gerçekleşen bir yayılmayı ardından getirmiş olmuşlardır. Ural kelimesi Türk kökenli olup, taş kemer anlamına gelmektedir.

Ayrıca Ural Dağları çeşitli maden kaynakları bakımından zengindir bi yerdir. Özellikle platin, altın, demir, mangenez, nikel ve bakır madenleri bakımından oldukça değerli bir bölgedir. Orta ve Güney Urallar da ortalama yükseklikler daha alçak olarak gözlemlenmiştir. Güneye inilmekle beraber, silsile 250 km genişliğin üzerine çıkmaktadır. Güney Urallar Suerdlovsk boşluğunun güneyini, paralel olarak örtmektedir.

Ural dağlarıyla beslenen başlıca nehirler; Pechora nehri, Ob, Ural ve Emba nehirleri olarak geçmektedir. Kuzey Sibirya'nın sert bir iklime sahip olmasına, batıdan gelen rüzgârları önleyen Ural Dağları neden olmaktadır.

Bu dağların coğrafik şekilleri granit ve somaki taşlarından ve yamaçlardaki Paleozoik olarak adlandırılan, tabakalardan meydana gelmektedir. Bu bölge özellikle orta bölüm olmak üzere, zengin olduğu gözlemlenmiş ve ilgi odağı olmuş bir bölgedir.
" } ] }